Scurt istoric al parohiei

Istorie Decembrie 27, 2011

Satul Lişmaniţa face parte din oraşul Darabani, judeţul Botoşani, fiind numit sat sub orânduire orăşenească. Satul a luat fiinţă în timpul colectivizării, ca urmare a desfiinţării loturilor iar proprietarii au fost mutaţi în satul nou Lişmăniţa (175 familii) . 

 
 

Satul se invecinează la est cu Cuza-Vodă, la sud cu Mileanca, la vest cu Darabani şi la nord cu Eşanca. Este situat la 5 km de oraşul Darabani şi la 38 de km de oraşul Dorohoi, iar la o depărtare de 6 km se află râul Prut.
Biserica a fost târnosită de către Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Biserica este construită din cărămidă, cu temelie de ciment şi fier beton, iar acoperişul este din tablă zincată. Construcţia este în formă de cruce, la interior fiind împărţită în altar, naos, pronaos şi pridvor.
Altarul este de formă circulară cu un singur geam (în formă de arc) şi o uşă; naosul este înzestrat cu două abside având două geamuri; pronaosul are formă dreptunghiulară încununat cu două geamuri, iar pridvorul are două geamuri şi o uşă dublă la intrare. În pridvor se află un cafas la care se ajunge pe o scară de lemn. Biserica este duşumită cu scândură de brad.
Lăcaşul are o frumoasă pictură în tehnica frescă - zugrăvită de pictorul Drăgoi Gheorghe (ca donaţie) . Catapeteasma bisericii este din lemn de stejar, fiind realizată de sculptorul local Gheorghe Boacă, având icoane demontabile.
Exteriorul bisericii este realizat în praf de piatră. Lucrările de construcţie au fost suportate de enoriaşii satului (atât financiar cât şi ca mână de lucru). Biserica este lipsită de obiecte cu valoare artistică.
În interiorul curţii bisericii se mai află o casă parohială, o clopotniţă în formă de arc, un jertfelnic de lumânări şi o fântână.